Formula 1:lle täydet viisi lampaan persettä

Kausiarvio F1 2021

Joskus nappulana iltapäivälehdessä oli jäätävän kokoinen lampaanperse eikä mitään muuta, kun Suomi oli vissiin ottanut rumasti tukkaan joltain hupimaalta, minkä myötä koko homma laitettiin lehdistössä valtavalla lampaanpersemerkinnällä historian kirjoihin. Annan nyt vähän vastaavan arvion, mutta muodossa täydet viisi lampaan persettä Formula 1 tuomaristolle kaudesta 2021. Lampaanperseet pöllitty Iltalehdeltä täältä


Tausta

Formuloilla oli pitkästä aikaa jännä kausi menossa, mutta tuomariston totaalinen linjattomuus häiritsi jo pitkin matkaa useampaan otteeseen. Ja sitten tämä viimeisen kisan viihdetoteutus, jossa Michael Masi veti kanin hatusta ja käskytti turva-autoa kisan lopussa tuoden kisaan "loppuhuipennuksen", joka päättyi nuoren Max Verstappenin mestaruuteen Lewis Hamiltonin kustannuksella.

Tämä tahri useiden mielestä Maxin mestaruuden, samalla kun vastapuoli kuulutti että miten se nyt on Maxin vika. Ja niin edelleen ja niin edelleen. Tästä ei nyt tartte enempää marmattaa, mutta minusta tässä on paljon isommasta asiasta kyse kuin siitä voittiko tämän kauden Max vai Lewis. Kyse on koko lajin maineesta.

Tahrittu maine

F1 tahri itse itsensä viihteen alttarille. Teatteri ennen urheilua, viihde ennen kaikkea. Sekö on tosiaan autourheilun kuninkuusluokan valinta? Pienestä pitäen F1 on ollut minulle suorastaan pyhä laji, jonka maailmanmestari on kiistatta autourheilun tärkeimmän tittelin voittanut kuski, vaikka se on vuosien varrella tullut mitä raivostuttavimmilla tavoilla.

Schumacher jyräsi aikanaan ja Barrichello sekä Irvine tekivät vuoroillaan tilaa. Kuvottava "Let Michael pass for the championship" on sementoitu laji-ihmisten aivoihin eikä sieltä pois tule kulumaan. 

Fernando Alonso on kerran voittanut kisan siten, että oma tallikaveri keskeytti tahallaan. Aivan todella yököttävän likainen temppu. 

Sitten tui Ross Brawn ja toi sellaisen autotekniikan, että Jenson Button ja Rubens Barrichello pystyivät takomaan alkukaudesta niin törkän eron muihin, että lopulta mestaruus ratkesi tupladiffuussoriin eikä mihinkään muuhun. 

Sitten alkoikin se Vettelin "wohoo" aikakausi, jota seurasi tämä mersun tykitysvaihe, jossa välillä oli jo niin tylsää, että tuskin jaksoi edes ajatella koko lajia.

Kaikki edellä tapahtuneet ovat herättäneet tunteita pitkin vuosia. Kimin mestaruus on yksi hienoimmista jutuista. Muistan myös kuinka kirpaisi, kun Felipe Massa menetti mestaruuden viimeisen kierroksen tapahtumille, joissa Timo Glock oli antisankarina ja Hamilton nappasi mestaruuden.

Mutta kertaakaan F1 ei ole ollut teatteria, vaan asiat on ratkottu ajamalla, huijaamalla, kikkailemalla, ylivoimalla, onnella. 

Paitsi nyt. 

Nyt päätettiin, että kansalle pitää antaa hupia.

Ja kun siihen tarjoutui tilaisuus, tehtiin kaikki temput, jotta saatiin vielä viimeiselle kierrokselle taistelu. 

En jaksa uskoa mihinkään Max-salaliittoihin, mutta uskon siihen, että F1 oli aidosti sitä mieltä, että tuo oli upea päätös upealle kaudelle. Saatiin tunnelma kattoon vielä viimeiselle kierrokselle ja kansa pääsi vielä kerran hurraamaan.

Oma fiilis oli lähinnä blaah. Ja se harmitti eniten. Ei mitään tunnereaktiota muovisen ratkaisun edessä. Eniten kiinnosti miten pitkälle Toto Wolff asian aikoo viedä, mutta lopputuloksen osalta mestaruus oli todella mitäänsanomaton ja se johtui puhtaasti ratkaisun keinotekoisuudesta.

Harmittaa myös Maxin puolesta, joka ansaitsi täysin voittaa tällä kaudella, mutta joka tulee kantamaan urallaan mukana tätä omituista mestaruutta. Harmittaa myös Hamiltonin puolesta, joka teki viimeisessä kisassa täysin selväksi, että hän olisi voittanut ilman Latifin kolaria.

Mutta ihan eniten harmittaa lajin puolesta. Onko tämä nyt kirjaimellisesti Formula-sirkus, jossa linjaukset kisoissa tehdään viihdearvo edellä? Ensi kaudelle piti tulla kaikkea jännää uudistusta, mutta nyt en tiedä jaksaako sitä seurata, jos tavoitteena on lopulta vain viihdeshow. 

Tiedän, kuulostaa erittäin kyyniseltä. Tiedostan kuitenkin, että tästä eteenpäin ainakin ensi kausi tulee olemaan sellainen, että tulee tarkkailtua, missä seuraava viihdetemppu odottaa.

Ja silloin ei enää ajeta kuninkuusluokkaa, vaan silloin seurataan teatteria.

Tätä isommin Formula 1 ei olisi voinut vetää vihkoon. Siitä syystä: Täydet viisi lampaan persettä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei mikään perinteinen matkablogiräpätys

Suomalainen mies, joka puhuu.

Perfect house with rose red doors