Motivaatiosta muutamalla sanalla

Gradun kattoaiheena motivaatio

Mulla on alkanut gradun kirjoittamisen prosessi, jonka ihan ensimmäinen vaihe on aiheen valitseminen. Tässä mua auttoi se, että satuin kuulemaan töissä pari kirjavinkkiä. Nämä kaksi kirjaa olivat Simon Sinekin Start With Why ja Daniel Pinkin Drive. Sinek tähtää inspiroimiseen ja Pink motivaation ymmärtämiseen. Lukiessa näitä kirjoja heräsi ajatus, että just noinhan se menee. Inspiraatio ja sisäinen motivaatio johtavat parempiin tuloksiin. Kiinnostavaa!

Motivaation isot pelurit

Gradun ensimmäisen osion tarkoitus on käsitellä aiheeseen liittyvät tutkimukset. Hakusanalla motivaatio löytyi posketon määrä tuloksia ProQuestin arkistosta.

Aihetta täytyi siis rajata. Kävin ensin läpi muutaman tuoreimman tutkimuksen, joissa toistuivat tietyt lähteet. Richard Ryan ja Edward Deci olivat ilmeisesti jumpanneet aihetta useamman vuosikymmenen ajan. Varsinkin heidän 1985 kirjoittamaan kirjaan "Intrinsic motivation and self-determination in human behavior" viitattiin toistuvasti.

Miten tutkia motivaatiota?

Lopulta tutkimuksissani paljastui, että Ryan ja Deci ovat olleet keskeisessä roolissa kehittämässä teoriaa nimeltä Self-determination theory (SDT), joka on kattava kokonaisuus ihmisen motivaatiosta ja persoonallisuudesta.

Ryanin ja Decin paikantaminen oli lottovoitto. 

He ovat nimittäin luoneet aihetta käsittelevän sivuston (http://selfdeterminationtheory.org/), johon on koostettu tietoa teoriasta, keskeisiä tutkimuksia aiheesta sekä validit keinot tutkia motivaatiota.


Hyväksyin viipymättä ylläolevan tarjouksen ja rekisteröidyn sivustolle vannoen, että käytän metodeja vain tutkimustyöhöni. Sivuston avulla pystyn validoimaan tutkimukseni tulokset, argumentoimaan metodin valinnan ja viittaamaan tutkimuksiin, jotka ovat hyödyntäneet vastaavaa metodia. Ticks every box.

Mitä itse haluan tutkia?

Mun tavoite ainakin tässä vaiheessa on selvittää, ovatko sisäisesti motivoituneet ihmiset tuloksekkaampia työssään. Pystyn Ryanin ja Decin mittareilla tutkimaan ihmisen motivaation tasoja ja selvittämään sitten korrelaatioita erilaisten tulosten kanssa. Hypoteesina on, että sisäisesti motivoitunut jyrää ulkoisesti motivoituneen.

Tavoittelen myös sitä, että tutkimuksesta on aitoa hyötyä toimeksiantajalle. Jatkotukimuksena olisi mielenkiintoista selvittää, miten sisäistä motivaatiota ja SDT:n kolmea kulmakiveä, autonomy, competence ja relatedness, voidaan edistää ihmisen hyvinvoinnin ja motivaation edistämiseksi.

Toivottavasti aihe vaikuttaa myös teistä kiinnostavalta, sillä ajattelin puskea tutkimuksesta tavaraa myös tänne blogiin. Ensimmäisenä annoksena toimikoot tähän loppuun lisäämäni pari lainausta tutkimuksista, jotka suurella todennäköisyydellä ovat myös gradun kirjallisuuskatsauksessa sekä lähdeluettelossa.

"Contrary to the widespread belief that people are positively motivated by reward incentives, some studies have shown that performance-based extrinsic reward can actually undermine a person’s intrinsic motivation to engage in a task." (K Murayama 2010)

"An autonomy-supportive style encourages subordinates' self-regulation by allowing them to make choices, thus supporting their need for autonomy. Conversely, a controlling style promotes subordinates' controlled motivation and amotivation by thwarting subordinates' need for autonomy" (Gagné, M., & Deci, E. L. 2005)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholi jäi taakse jo vuosi sitten

Koulu vie kaiken, myös jäljellä olevan ajan

Suomalainen mies, joka puhuu.